luni, 1 iunie 2015
Cum sa faci poze de calatorie mai bune (fara sa dai bani pe un aparat scump)
- La îndemnul mai multor cititori ai blogului care s-au declarat fani înrăiți ai pozelor mele, am reușit într-un final să pun cap la cap acest articol cu câteva reguli și ponturi foarte simple pentru a face poze mai bune, care sper să fie util pentru cât mai multă lume. Nu de alta, dar în ziua de astăzi mai toată lumea are cont de facebook și își postează acolo poze din vacanță și nici cei ce povestesc despre ele pe bloguri nu sunt puțini.
- Așadar acest articol este pentru:
- – Începători sau amatori ce postează poze pe facebook și/sau bloguri
- – Începători ce au săpunieră și pe care îi bate gândul să își cumpere un aparat mai scump cu care să facă poze mai bune
- – Începători sau amatori ce au deja un DSLR / mirrorless / bridge dar consideră că nu au cunoștințele necesare ca să facă poze mai bune cu el
- – Amatori ce au deja un DSLR / mirrorless / bridge și CRED că au cunoștințele necesare ca să îl folosească (crede-mă, întotdeauna este ceva de învățat)
- Încep prin a menționa că nu sunt fotograf profesionist, ci doar un amator, un om normal care de-a lungul timpului și-a descoperit pasiunea pentru fotografie și a evoluat de la o călătorie la alta (se poate vedea cu ușurință dacă vă uitați la postările din primii ani). Mi-au trecut prin mână aproape toate tipurile de aparate foto care s-au găsit pe piață în ultimii 8 ani (am avut și „săpunieră”, și DSLR, iar acum am un mirrorless Sony Alpha 6000 + 16-50) . Poziția din care scriu acest articol este așadar nu una a unui atotștiutor (Slavă Domnului mai am și eu atââât de multe de învățat, câtă frunză și iarbă), ci a unui om care a făcut TOATE greșelile pe care le voi menționa mai jos. Unele mi-au fost semnalate de prieteni, pe altele le-am aflat de la câteva ateliere la care am participat, iar pe altele le-am învățat singură, the hard way. Tare mi-ar fi plăcut să le fi găsit și eu pe toate puse într-un singur loc, de la început :)
- În schimb, la început am făcut fix ce face TOATĂ lumea care se decide că vrea să facă poze mai bune: mi-am aruncat într-un sertar săpuniera și mi-am luat un DSLR :))) Entry level, dar oricum. Era un Nikon D3000. Țin minte și-acum, am dat pe el 2000 de lei în decembrie 2009. L-am luat în rate, pe Card Avantaj, că n-aveam noi atâta bănet de dat deodată pe vremea aia :)) După care am făcut poze cu el pe modul automat încă vreun an :)) Dacă mă uit în urmă, nu există aproape nicio diferență între pozele pe care le făceam cu săpuniera și pozele pe care le-am făcut cu DSLR-ul în primul an.
- Acesta este poate cel mai răspândit clișeu din acest domeniu: să crezi că doar cu un aparat mai bun (aka mai scump) poți face poze mai bune. Aparatele mai scumpe nu fac poze singure. Tot tu faci poza aia. Tot tu încadrezi, tot tu alegi ce pozezi și cum, tot tu gândești. Un om face o poză, nu un aparat.
- Însă dacă tu în prezent faci poze așa:
- este absurd să crezi că dacă îți iei un aparat mai bun, automat peste noapte vei face poze așa:
- Ambele poze au fost făcute cu aparatul meu actual, Sony Alpha 6000 + 16-50.
- De fapt, calitatea unei fotografii depinde în primul rând de:
- – Talentul și creativitatea fotografului (cât de bine știe să se folosească de lumină și subiectul / subiectele pe care le fotografiază, etc)
- – Abilitățile tehnice (cât de bine își cunoaște aparatul)
- – Postprocesare (cât de bine știe să folosească un program de prelucrare)
- Și abia în ultimul rând de aparatul foto (cât de performant este). Contrar a ceea ce crede majoritatea, acesta contează cel mai puțin. Am fost o dată la un atelier la care despre aparat nu s-a discutat ABSOLUT deloc (cuvintele apertură, expunere, white balance nici nu s-au auzit). Și a fost poate cel mai bun curs la care am fost vreodată. Desigur, și acestea sunt foarte importante, mai ales dacă vrei să treci de la începător la avansat), însă sunt pe locul 2. Degeaba înveți mai întâi detaliile tehnice dacă nu știi să compui și să respecți cele mai elementare reguli. E ca și cum ai face mai întâi liceul și pe urmă clasa întâi. În primă fază, când ești începător, mai ales dacă ai un aparat compact („săpuniera”), trebuie învățate regulile de bază, și abia apoi se intră în detalii.
- Pentru că până la urmă, ce este fotografia? Un mod artistic de a transmite un mesaj, o idee sau o informație. Așadar scopul principal este să știm să transmitem prin intermediul unei poze, și asta se poate face cu absolut ORICE aparat, chiar și cu camera unui telefon mobil.
- Așadar, nu te grăbi să îți cumperi un aparat mai scump/mai bun/ mai mare/ mai șmecher sau mai știu eu cum. Învață mai întâi să faci poze mai bune cu aparatul pe care îl ai, și abia mai târziu, când deja ai învățat cum funcționează lucrurile, poți trece la un alt aparat. Până atunci oricum vei ajunge să te cunoști și pe tine mai bine, și s-ar putea să descoperi că nu ai nevoie de un alt aparat sau că ți s-ar potrivi unul diferit de ceea ce credeai inițial că ai nevoie.
- S-ar putea de exemplu să descoperi că nu poți sau nu vrei să cari după tine un aparat atât de mare și greu precum un DSLR, sau că nu ai răbdarea sau condițiile necesare mereu pentru a schimba una-două obiectivele între ele, sau că pur și simplu preferi să pozezi pe auto în loc să bibilești mereu la setări.
- Sunt situații și situații, oameni și oameni, și nu orice aparat sau stil se potrivește oricui, oricând și oriunde. Fiecare trebuie să-și găsească propriul stil și să afle ce aparat i se potrivește, și cel mai bine este să îți dai seama de toate astea înainte să cheltui o căruță de bani pe aparate scumpe.
- Așadar destul cu detaliile, să trecem la ceea ce e mai important, adicătelea câteva reguli și ponturi extrem de simple ca să faci poze mai bune, care nu au nicio legătură cu aparatul pe care îl ai. Acestea sunt complet banale pentru mulți, dar în același timp sunt extrem de utile unui începător sau celor ce nu au un ochi foarte bun. Însă ochiul se poate antrena, așa că stai fără grijă :)
- Indiferent că-ți pozezi soția/soțul, copilul, prietenul cel mai bun sau pe un necunoscut, fă-i o faptă bună și încadrează-l pe tot în poză. Atât el cât și universul îți va mulțumi. Nu îi tăia nici jumate de cap, nici picioarele de la glezne în jos. În afară că arată mult mai bine, te scutești și de ceva înjurături.
- Așa NU
- Așa DA
- Caută să direcționezi ochii celor ce privesc pozele tale cu ajutorul liniilor. Fie că e o vorba de o cărare, o balustradă, liniile de cale ferată sau benzile de pe șosea, toate fac o mare diferență.
- Exemple:
Nu prelucra excesiv / strident
- Cei care trec de nivelul de începător cu siguranță vor începe să-și dorească să și prelucreze pozele. Pentru mulți însă, e o capcană, pentru că ajung să prelucreze mult prea excesiv. Știm cu toții acele poze mult prea saturate, sau mult prea HDR-uite, sau mult prea sharp-uite. Ajung pur și simplu să arate rău. Ca în orice alt aspect din viață, cheia este discreția, moderarea. Evident că procesarea poate face minuni, dar nu trebuie abuzat de ea.
- Așa NU
- Așa DA
Satul și Pădurea Letea – Delta Dunării
- Nu poate decât să mă bucure faptul că din ce în ce mai multe persoane aleg să viziteze și să descopere frumusețile Deltei Dunării. Am tras această concluzie după ce am observat pe Facebook multe fotografii și statusuri din acest loc minunat al țării noastre.
- În cele 4 zile pe care eu și Emilian le-am petrecut în deltă, în luna aprilie, alături de Descoperă Delta Dunării, am avut inclusă și o excursie la Letea. Abia așteptam să vedem caii sălbatici în mediul lor natural.
- De la Mila 23 am făcut aprox. 3 h până la Letea, parcurgând următorul traseul: Dunărea Veche – Canal Eracle – Canal Rădăcinos – Lac Rădăcinos – Lac Trei Iezere – Lac La Amiază – Lac Bogdaproste – Canal Bogdaproste – Dunărea Veche – Canal Magearu – Sat Letea. Înainte de a ajunge pe uscat, am trecut pe un canal mic și îngust unde ne-am bucurat ca niște copii, văzând cum barca înaintează lin printre stuful pe care îl puteam atinge fără prea mult efort.
- Pădurea Letea se află pe grindul cu același nume, are o suprafață de aprox. 5000 ha și oferă turiștilor iubitori de natură o experiență unică. Peisajul este de poveste incluzând fâșii de pădure (hasmace) ce alternează cu dunele de nisip. Aprox. 500 de specii de plante și peste 3000 de specii de animale (din care 2000 de insecte) își au casa în Padurea Letea. Și poate cel mai cunoscut și frumos aspect al pădurii este reprezentat de cei 2000–3000 de cai sălbatici și semisălbăticiți ce trăiesc aici și se bucură de libertate.
- Vegetația cuprinde printre altele, stejari seculari așezați între dunele de nisip, unii fiind foarte vechi – 500 de ani sau chiar mai mult.
- Peisajul subtropical este întregit și de plantele cățărâtoare prezente: liana grecească, iedera, vița sălbatică, curpenul. Alte elemente: stejarul de luncă, stejarul brumăriu, frăsinul de baltă, părul, teiul alb etc.
- Noi am mers puțin prin pădure, am admirat caii, dunele de nisip și un codalb care trecea mândru pe acolo și am inspirat aer curat.
- Fiind fixați în nisip, nu sunt foarte bine ancorați în sol și la furtuni pot fi dărâmați, din păcate.
- Pe dunele de nisip și în zonele limitrofe pădurii se găsesc soluri sărate foarte sărace în vegetație.
- Noi am avut inclus prânzul la Tanti Viorica ce deține o gospodărie lipovenească tradițională vopsită în alb și albastru, foarte curată și primește cu foarte mult drag turiștii pentru a-i ospăta.
- Toate au fost delicioase și ne-a făcut mare plăcere să stăm de vorbă cu gazda care ne-a povestit întâmplări în legătură cu turiștii ce i-au călcat pragul, unele foarte plăcute, altele mai puțin plăcute. Ne-am luat la revedere cu greu și am plecat pe ulițele satului, îndreptându-ne spre barcă.
- Pădurea Letea este o zonă strict protejată din Delta Dunării, astfel că intrarea este permisă doar pe jos (cel mai bine ar fi să mergeți însoțiți de un ghid care cunoaște regiunea). Respectați această zonă naturală, nu rupeți flori, fructe, nu călcați vegetația și nu deranjați animalele. Toate fac parte din patrimoniul natural foarte bogat al țării noastre și trebuie să le păstrăm intacte, să le protejăm pentru a se bucura de ele și generațiile viitoare. Fiți responsabili, păstrați pădurea curată și dați dovadă de mult bun simț!
Toată ziua a fost alături de noi și ne-a oferit o mulțime de informații Ionuț Călin, un ghid foarte bun.
Disneyland Paris – paradisul copiilor
În 2015 am reușit să ajungem și la Disneyland Paris. Voiam să cunosc lumea de poveste de acolo și să înțeleg de ce toți vor să viziteze acest parc de distracții.
Fiind cazați în Paris, ne-am îndreptat cu mașina personală spre Marne-la-Vallee unde am ajuns după aprox. 30 min. Din câte știu există și trenuri care fac legătura între capitala Franței și Disneyland.
Disneyland Paris este compus din două parcuri: Disneyland Park și Walt Disney Studios Park. Se pot achiziționa bilete pentru unul dintre ele sau pentru ambele, pentru o zi sau mai multe.
După ce am plătit, am luat harta și am început să ne plimbăm. Nu îmi place să mă urc în tot felul de mașinării, voiam doar să privesc și să admir. Am început cu Disneyland Park. Acesta este împărțit în 5 zone:
1. Main Street, U.S.A. – aici vă puteți bucura de farmecul unui mic oraș din anii 1900.
2. Fantasyland – personajele din poveștile voastre preferate vă așteaptă în această zonă a parcului.
3. Frontierland – aveți șansa de a explora Vestul Sălbatic.
4. Adventureland – aventuri cu pirați, suspans și multă distracție.
5. Discoveryland – unde previziunile de viitor ale marilor vizionari prind viață
2. Fantasyland – personajele din poveștile voastre preferate vă așteaptă în această zonă a parcului.
3. Frontierland – aveți șansa de a explora Vestul Sălbatic.
4. Adventureland – aventuri cu pirați, suspans și multă distracție.
5. Discoveryland – unde previziunile de viitor ale marilor vizionari prind viață
Pe hartă sunt marcate toate atracțiile și se specifică pentru cine sunt recomandate în funcție de gradul de dificultate. Peste tot am găsit magazine cu suveniruri, de unde se pot cumpăra, de la căni cu personajele preferate la jucării de pluș, gentuțe sau jocuri care mai de care mai atrăgătoare chiar și pentru cei mari. Prețurile erau destul de ridicate.
Și Walt Disney Studios are o mulțime de atracții interesante mai ales din domeniul cinematografic. Aici am putut merge pe un platou de filmare să vedem cum se realizează o scenă dintr-un film cu efecte speciale. Tot aici am văzut și mașinile, navele și roboții din celebrele filme SF la care ne uităm din copilărie.
Disneyland Paris este un parc destinat familiilor cu copii, o stațiune de vacanță în sine, un paradis pentru cei mici, ce a fost deschis în anul 1992 și se întinde pe o suprafață de 2000 de hectare unde vă așteaptă emoții, aventuri și multă distracție. Bunul gust și atenția oferită detaliilor, au făcut ca parcul să atragă foarte mulți turiști an de an. Este un obiectiv turistic foarte important din Paris unde poți petrece câteva zile fără a te plictisi.
Cel mai mult mi-a plăcut Parada Personajelor Disney despre care am scris într-un alt articol.
Vom lua în calcul această destinatie și pe viitor!
Spectacol unic de sunet, lumină și culoare – București 555 de ani
- În ultimele 3 zile (19-21 septembrie 2014) Bucureștiul a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu ocazia împlinirii a 555 ani de la prima sa atestare documentară.
- Au fost zile pline de evenimente precum concerte, târguri, expoziții, petreceri etc. în care cei prezenți s-au bucurat și au rememorat momente importante din istoria orașului.
- Totul a culminat cu un spectacol de video-mapping multimedia unic în Europa – iMapp Bucharest 555 – în care 5 echipe internaționale de artiști și-au arătat priceperea și imaginația și au transformat Casa Poporului într-un ecran gigant cu scene dinamice, pline de lumină și culoare. Astfel, pe fațada clădirii au fost proiectate mai multe imagini 3D complexe care au încântat privirile celor prezenți.
- După cum probabil știți de anul trecut, în Piața Universității se organizează în perioada 6 decembrie –5 ianuarie Bucharest Christmas Market sau Târgul de Crăciun din București.
- Am evitat să mergem vineri 6 decembrie la deschidere, deoarece știam că va fi o aglomerație de nedescris. Astfel că, duminică seara (8 decembrie) ne-am îmbrăcat bine și am plecat spre Piața Universității cu mașina. Nu ne-am gândit însă că va fi aproape la fel de aglomerat ca vineri seara. Stând la un semafor de la Piața Unirii aprox. 20 de minute, am tras pe dreapta, am parcat undeva pe trotuar și am plecat pe jos. Toată zona era blocată de mașini! Părea că tot orașul și-a dat întâlnire la Târgul de Crăciun!
- Am trecut peste aceste neplăceri și am intrat în Târgul de Crăciun nerăbdători să ne plimbăm pe acolo și să facem fotografii. Spiritul Sărbătorilor se simțea peste tot! Erau foarte multe persoane, semn că bucureștenii au început să prindă gustul piețelor de Crăciun, fapt ce nu poate decât să mă bucure.
- Pe parcursul târgului au loc mai multe momente artistice, printre care grupuri de colindători, ansambluri folclorice, ansamblul de datini și obiceiuri etc. Vor susține recitaluri și artiști precum: Luminița Anghel, Cezar, Vasile Șeicaru, Grupul vocal “Acapella” din București, Paula Seling, Călin Geambașu Band, Alexandra Ungureanu și Crush, Loredana, Iris, Lora. Programul complet al evenimentelor îl regăsiți pesite-ul oficial al Bucharest Christmas Market.
- Ușor-ușor am început să îl explorăm. În mijloc se află un frumos brad împodobit de 15 m ornat cu 2000 de beculețe, o casă a lui Moș Crăciun cu spiridușii lui și un carusel pentru cei mici. Se derulează și o campanie pentru copiii fără posibilități materiale prin care puteți dona jucării sau cărți: “Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun…“.
- Copiii erau cei mai fericiți și își doreau cu nerăbdare să vorbească cu spiridușii moșului și bineînțeles să se dea în carusel. Nu refuzau nici acadelele în toate mărimile, culorile si modelele și nici turta dulce în formă de inimoară, căsuță sau brad. Din când în când mai beau câte un ceai cald pentru a se încălzi și nu voiau sub nicio formă să plece acasă.
- Căsuțele luminate oferă de toate pentru toți, printre care: de mâncare – plăcinte poale-n brâu, mici, cârnăciori, sărmăluțe, miere, nuga, sirop diverse arome, covrigei la șir, turtă dulce, acadele, kurtos kalacs; decorațiuni – globuri, figurine, Moși Crăciun; gablonțuri – cercei, lănțisoare, brățări; îmbrăcăminte – haine de blană, porturi populare, căciuli. Nelipsit este și vinul fiert căutat de toată lumea, dar și ceaiul cald cu diverse arome pentru cei ce sunt cu mașina.
- Târgul de Crăciun din București face parte și este membru oficial al rețelei internaționale a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa – Christmas Markets.
- Intrarea este liberă!
- Vă recomand cu căldură să vizitați acest târg! Chiar dacă, cu siguranță, vor fi și cârcotași care vor critica toată această inițiativă sau vor specifica cum era mai bine sau ce trebuia făcut în plus, nu renunțați! Important este ce simțiți voi în suflet!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)