luni, 1 iunie 2015

Satul și Pădurea Letea – Delta Dunării

  • Nu poate decât să mă bucure faptul că din ce în ce mai multe persoane aleg să viziteze și să descopere frumusețile Deltei Dunării. Am tras această concluzie după ce am observat pe Facebook multe fotografii și statusuri din acest loc minunat al țării noastre.
  • În cele 4 zile pe care eu și Emilian le-am petrecut în deltă, în luna aprilie, alături de Descoperă Delta Dunării, am avut inclusă și o excursie la Letea. Abia așteptam să vedem caii sălbatici în mediul lor natural.
  • De la Mila 23 am făcut aprox. 3 h până la Letea, parcurgând următorul traseul: Dunărea Veche – Canal Eracle – Canal Rădăcinos – Lac Rădăcinos – Lac Trei Iezere – Lac La Amiază – Lac Bogdaproste – Canal Bogdaproste – Dunărea Veche – Canal Magearu – Sat Letea. Înainte de a ajunge pe uscat, am trecut pe un canal mic și îngust unde ne-am bucurat ca niște copii, văzând cum barca înaintează lin printre stuful pe care îl puteam atinge fără prea mult efort.






  •  Pădurea Letea se află pe grindul cu același nume, are o suprafață de aprox. 5000 ha și oferă turiștilor iubitori de natură o experiență unică. Peisajul este de poveste incluzând fâșii de pădure (hasmace) ce alternează cu dunele de nisip. Aprox. 500 de specii de plante și peste 3000 de specii de animale (din care 2000 de insecte) își au casa în Padurea Letea. Și poate cel mai cunoscut și frumos aspect al pădurii este reprezentat de cei 2000–3000 de cai sălbatici și semisălbăticiți ce trăiesc aici și se bucură de libertate.




  •  Vegetația cuprinde printre altele, stejari seculari așezați între dunele de nisip, unii fiind foarte vechi – 500 de ani sau chiar mai mult.


  • Peisajul subtropical este întregit și de plantele cățărâtoare prezente: liana grecească, iedera, vița sălbatică, curpenul. Alte elemente: stejarul de luncă, stejarul brumăriu, frăsinul de baltă, părul, teiul alb etc.


  •  Noi am mers puțin prin pădure, am admirat caii, dunele de nisip și un codalb care trecea mândru pe acolo și am inspirat aer curat.



  •  Fiind fixați în nisip, nu sunt foarte bine ancorați în sol și la furtuni pot fi dărâmați, din păcate.


  •  Pe dunele de nisip și în zonele limitrofe pădurii se găsesc soluri sărate foarte sărace în vegetație.



  •   Noi am avut inclus prânzul la Tanti Viorica ce deține o gospodărie lipovenească tradițională vopsită în alb și albastru, foarte curată și primește cu foarte mult drag turiștii pentru a-i ospăta.

  • Toate au fost delicioase și ne-a făcut mare plăcere să stăm de vorbă cu gazda care ne-a povestit întâmplări în legătură cu turiștii ce i-au călcat pragul, unele foarte plăcute, altele mai puțin plăcute. Ne-am luat la revedere cu greu și am plecat pe ulițele satului, îndreptându-ne spre barcă.


  •  Pădurea Letea este o zonă strict protejată din Delta Dunării, astfel că intrarea este permisă doar pe jos (cel mai bine ar fi să mergeți însoțiți de un ghid care cunoaște regiunea). Respectați această zonă naturală, nu rupeți flori, fructe, nu călcați vegetația și nu deranjați animalele. Toate fac parte din patrimoniul natural foarte bogat al țării noastre și trebuie să le păstrăm intacte, să le protejăm pentru a se bucura de ele și generațiile viitoare. Fiți responsabili, păstrați pădurea curată și dați dovadă de mult bun simț!

Toată ziua a fost alături de noi și ne-a oferit o mulțime de informații Ionuț Călinun ghid foarte bun.

Un comentariu: